Nieco odmieniona czorba

5 (1 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszna i pożywna zupa na bułgarską nutę- doskonale zastąpi dwudaniowy obiad.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - łopatka wieprzowa bez kości: 35 dekagramów
    - marchewka średnia: 2 szklanki
    - pietruszka (średnia): 1 sztuka
    - cebula czerwona (średnia): 0.5 sztuki
    - papryka czerwona: 0.5 sztuki
    - papryka żółta: 0.5 sztuki
    - ziemniaki surowe: 30 dekagramów
    - pomidory w puszce - puszka: 1 sztuka
    - zioła dalmatyńskie: 3 łyżeczki
    - natka pietruszki świeża: 3 łyżki
    - sól pieprz (do smaku): 1 sztuka
    - sok z cytryny: 0.5 sztuki
    - ziele angielskie/ziarenka: 4 sztuki
    - liść laurowy: 2 sztuki
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Nieco odmieniona czorba - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso oczyszczamy z błonek, kroimy w drobną kostkę. Zalewamy 3 szklankami wody, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy 20 minut na średnim ogniu.
  • 2. W tym czasie obieramy marchewkę, pietruszkę i cebulę. Płuczemy, kroimy w niedużą kostkę i dodajemy do mięsa. Ściągamy burzyny. Po 10 minutach dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz paprykę posiekaną w drobną kostkę lub cienkie paski. Zupę lekko solimy, wlewamy jeszcze około 2 szklanek wody i gotujemy.
  • 3. Gdy ziemniaki będą już niemal miękkie, dodajemy pokrojone w bardzo drobną kostkę pomidory, sok z połowy cytryny oraz roztarte w dłoni zioła dalmatyńskie. Doprawiamy do smaku solą, i pieprzem. Gotujemy do miękkości warzyw.
  • 4. Przed podaniem posypujemy zupę drobno posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bułgarska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować