Murzynek z białej czekolady z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik rozgrzać do 170 C. Natłuścić okrągłą tortownicę o średnicy 26 cm lub okrągłą formę o średnicy 23 cm z centralnym kominkiem (taką do babki).
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić.
Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia. W osobnej misce utrzeć masło z cukrem, na kremową masę. Stopniowo dodawać po jednym żółtko. Dokładnie wymieszać. Dodawać na przemian składniki suche, mleko i roztopioną czekoladę. W innej misce ubić białka na sztywną pianę. Dodać do reszty i delikatnie wymieszać łyżką. Połowę ciasta wylać do foremki. Ułożyć pokrojone w plasterki gruszki. Następnie pokryć je pozostałym ciastem.
Piec 45-50 min.
2.Po upieczeniu pozostawić ok. 10 min w formie, następnie wyjąć do ostudzenia.
3.Polewa:
Cukier puder zmiksować z roztopionym masłem, dodając tyle syropu, by otrzymać kremową masę.
Równomiernie rozprowadzić ją na cieście.
Komentarze