Murzynek z białej czekolady z gruszkami

4.51 (144 ocen)

  • 2 min

Murzynek nieco inaczej, o ile można nazwać to ciasto murzynkiem... aczkolwiek, czekolada jest, więc wszystko gra ;) Ciasto jest pyszne.

  • 2 min

Składniki:

  • 125 g białej czekolady
    1 1/2 szklanki mąski (225 g)
    1 1/2 łyżeczki proszko do pieczenia
    1/4 łyżeczki soli
    2/3 kostki masła (130 g)
    1/2 szklanki cukru (100 g) (dałam mniej)
    3 duże jajka, osobno żółtka i białka
    1/2 szklanki mleka (125 ml)
    1 puszka gruszek (razem z syropem)

    Polewa:
    3 szklanki cukru pudru (450g)
    1/2 szklanki stopionego masła (90 g)
    syrop z gruszek
Wystaw ocenę:

4.51 (144 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Murzynek Desery

Murzynek z białej czekolady z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzać do 170 C. Natłuścić okrągłą tortownicę o średnicy 26 cm lub okrągłą formę o średnicy 23 cm z centralnym kominkiem (taką do babki).
    Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić.
    Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia. W osobnej misce utrzeć masło z cukrem, na kremową masę. Stopniowo dodawać po jednym żółtko. Dokładnie wymieszać. Dodawać na przemian składniki suche, mleko i roztopioną czekoladę. W innej misce ubić białka na sztywną pianę. Dodać do reszty i delikatnie wymieszać łyżką. Połowę ciasta wylać do foremki. Ułożyć pokrojone w plasterki gruszki. Następnie pokryć je pozostałym ciastem.
    Piec 45-50 min.
  • 2. Po upieczeniu pozostawić ok. 10 min w formie, następnie wyjąć do ostudzenia.
  • 3. Polewa:
    Cukier puder zmiksować z roztopionym masłem, dodając tyle syropu, by otrzymać kremową masę.
    Równomiernie rozprowadzić ją na cieście.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada Gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować