Niebiańskie raffaello

4.93 (188 ocen)

Ciasto jest delikatne i puszyste, po prostu PYCHOTA. Śmietanka rozpływa się w ustach. Podaje go jako torcik. Nie jest też bardzo słodkie.

Składniki:

  • Blaszka 24x36 cm

    Biszkopt biały:
    - 4 jajka,
    - 1 szklanka cukru,
    - 2 łyżki wody,
    - 0,5 szklanki mąki zwykłej,
    - 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej,
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Wkładka kokosowa:
    - 5 białek,
    - ¾ szklanki cukru,
    - 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej,
    - Szczypta proszku do pieczenia,
    - 20 dag kokosu
    Masa kawowa:
    - 2,5 kostki masła,
    - 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
    - alkohol

    - 1 litry mleka,
    - 2 budynie waniliowe,
    - 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
    - 1 łyżka mąki tortowej,
    - 5 żółtek,
    - 5 łyżek cukru


    Śmietanka:
    - 0,5 litry śmietanki 30 %,
    - 2 śmietany Śnieżki,
    - 1 szklanka advokatu,
    - 1 paczka biszkoptów języczków,
    - 3 łyżki kokosu,
    - 1 czekolada biała,
    - 2 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 0,5 szklaki wody.


Wystaw ocenę:

4.93 (188 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty

Niebiańskie raffaello - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. biszkopt:Białka ubijamy, dokładamy cukier oraz żółtka. Do puszystej masy dolewamy wodę. Całość delikatnie łączymy z mąką i proszkiem. Pieczemy w 180˚C przez około 15 min.

    Należy upiec 2 takie biszkopty
  • 2. Wkładka kokosowa:Białka ubijamy na sztywno, dokładamy stopniowo cukier. Do sztywnej masy dokładamy sypkie składniki i delikatnie mieszamy. Pieczemy około 30 min w 180°C.
  • 3. Masa: Połowę mleka gotujemy z cukrem. Pozostałą część mieszamy z mąką, budyniem, żółtkami. Gotujemy budyń. Studzimy,

    Ucieramy masła. Dodajemy budyń. Na koniec wlewamy zaparzoną wcześniej i przestudzoną kawę rozpuszczalną oraz alkohol. Masę dzielimy na 3 części.
  • 4. Śmietanka
    Biszkopty kruszymy, czekoladę trzemy na tarce. Mieszamy razem pokruszone biszkopty, czekoladę oraz kokos. Schłodzoną śmietankę ubijamy ze śnieżką na sztywno. Wlewamy adwokat, wsypujemy sypkie składniki. Na koniec wlewamy ostudzona żelatynę i dokładnie mieszamy.
  • 5. Przełożenie:
    Biszkopt, masa, beza kokosowa, masa, biszkopt, masa, śmietanka.
    Całość posypujemy grubo kokosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Kokos Śmietanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować