Niebiańskie placuszki twarogowe

0 (0 ocen)

  • 30 min

Te placuszki to nasza ulubiona propozycja na wspólne rodzinne śniadanie. Ich zapach wyciąga z łóżka największego śpiocha. Zapadną w serce każdemu miłośnikowi serników, a do tego są bardzo szybkie w przygotowaniu.

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    250g twarogu
    1 dojrzały banan
    1 jajko
    1 budyń waniliowy
    2 łyżki cukru
    2 łyżki mąki
    2 łyżki gęstego jogurtu
    olej do smażenia
    Masa waniliowa:
    0,5 szklanki kaszy jaglanej
    1,5 szklanki mleka
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1 serek waniliowy (ok.150g)
    Mus śliwkowy:
    500g śliwek
    2 łyżki cukru
    1 łyżeczka cynamonu
    1/4 szklanki wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Placki

Niebiańskie placuszki twarogowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto : Wszystkie składniki umieścić w wysokim naczyniu i zmiksować na gładkie, dosyć gęste ciasto (najlepiej za pomocą blendera).
    Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju.
    Placuszki smażyć na rozgrzanym oleju na złoto, ok. 3 minuty z każdej strony.
  • 2. Masa waniliowa:
    Kaszę jaglaną ugotować na mleku z dodatkiem cukru waniliowego i ostudzić. Przenieść do miski i zmieszać z serkiem waniliowym.
  • 3. Mus śliwkowy:
    Śliwki pokroić w grubą kostkę.
    W garnku z wodą poddusić śliwki z dodatkiem cukru i cynamonu, aż przejdą w gęsty mus. Całość ochłodzić
  • 4. Placuszki podawać z kremem waniliowym i musem śliwkowym lub w innych ulubionych kompozycjach.

Porady

Można ominąć dodatek cukru do ciasta, banan sam w sobie dosłodzi ciasto. Kaszę jaglaną można zblendować z serkiem, jeśli ktoś woli rzadszą konsystencję masy waniliowej. Placuszki najlepiej smakują smażone na oleju kokosowym, który nadaje im lekko kokosowy posmak.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Serek Śliwki Twaróg Wanilia

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować