Bananowiec bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w połowie ilości wody przewidzianej na opakowaniu. Galaretkę wiśniową przygotowujemy zgodnie z przepisem producenta.
2.Biszkopt umieszczamy w formie tortowej.
3.4 banany rozgniatamy widelcem na piure.
4.Margarynę ucieramy z żółtkiem i cukrem na jednolitą masę, następnie dodajemy wystudzone galaretki cytrynowe oraz rozgniecione banany. Całość miksujemy i wylewamy na biszkopt. Odstawiamy do lodówki, aby masa stężała.
5.Na zastygłą masę wlewamy gęstniejącą galaretkę wiśniową. Następnie dekorujemy ciasto pozostałym bananem. Ważne, aby delikatnie wcisnąć owoc w galaretkę, tak, aby był on całkowicie zanurzony (dzięki temu unikniemy nieestetycznych przebarwień).
6.Ciasto pozostawiamy w lodówce do całkowitego zestalenia się.
Komentarze