Bananowiec bez pieczenia

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Polecam proste ciasto bananowe. Szybkie w wykonaniu i bardzo smakowite. Pozwólmy sobie na odrobinę słońca zaklętego w bananie.

  • 3 godz.

Składniki:

  • · gotowy spód biszkoptowy lub opakowanie biszkoptów,
    · ½ szklanki cukru pudru,
    · 2 galaretki cytrynowe,
    · 1 galaretka wiśniowa,
    · 150 g margaryny,
    · 1 żółtko,
    · 5 dojrzałych bananów

Bananowiec bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w połowie ilości wody przewidzianej na opakowaniu. Galaretkę wiśniową przygotowujemy zgodnie z przepisem producenta.
  • 2. Biszkopt umieszczamy w formie tortowej.
  • 3. 4 banany rozgniatamy widelcem na piure.
  • 4. Margarynę ucieramy z żółtkiem i cukrem na jednolitą masę, następnie dodajemy wystudzone galaretki cytrynowe oraz rozgniecione banany. Całość miksujemy i wylewamy na biszkopt. Odstawiamy do lodówki, aby masa stężała.
  • 5. Na zastygłą masę wlewamy gęstniejącą galaretkę wiśniową. Następnie dekorujemy ciasto pozostałym bananem. Ważne, aby delikatnie wcisnąć owoc w galaretkę, tak, aby był on całkowicie zanurzony (dzięki temu unikniemy nieestetycznych przebarwień).
  • Bananowiec - kawałek 6. Ciasto pozostawiamy w lodówce do całkowitego zestalenia się.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy