Nietradycyjna kora orzechowa

4.99 (152 ocen)

  • 2 godz.

Nietradycyjna kora orzechowa bo bez delicji. Nie ujmuje to jednak ciastu smaku. Warto wypróbować tę wersję tego popularnego smakołyku :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto bakaliowe:
    100 g posiekanych orzechów włoskich
    100 g zmielonych orzechów włoskich
    100 g rodzynek
    100 g wiórków kokosowych
    1/2 szklanki cukru
    8 białek
    4 żółtka
    1/2 szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Krem:
    1 puszka brzoskwiń
    2 budynie śmietankowe
    1,5 szklanki wody
    1,5 szklanki soku z brzoskwiń (z puszki)
    2 łyżki cukru
    1 cukier waniliowy
    2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
    4 żółtka
    200 g masła
    Dodatkowo:
    2 galaretki brzoskwiniowe
Wystaw ocenę:

4.99 (152 ocen)

Nietradycyjna kora orzechowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto bakaliowe: Białka ubijamy na sztywno z cukrem na najwyższych obrotach. Następnie dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem oraz mielone orzechy i delikatnie miksujemy na najniższych obrotach. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe, rodzynki, siekane orzechy i mieszamy dokładnie szpatułką. Gotową masę wylewamy do dwóch blaszek o wymiarach 20x35 cm wyłożonych papierem do pieczenia i każdą z nich pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach. Następnie studzimy.
  • 2. Krem: Sok brzoskwiniowy z puszki mieszamy z wodą. Odlewamy pół szklanki w której rozrabiamy dokładnie żółtka, budynie oraz mąkę. Pozostały sok z wodą zagotować razem z cukrami. Na gotujący sok wlewamy przygotowaną masę i mieszamy aż zgęstnieje. Gotowy budyń odstawiamy do ostygnięcia. Miękkie masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Brzoskwinie kroimy w małą kostkę i mieszamy z gotowym kremem.
  • 3. Galaretki rozpuszczamy w litrze wrzątku i odstawiamy do ostygnięcia i wstępnego stężenia.
  • 4. Przełożenie ciasta: jedno ciasto bakaliowe - 1/2 kremu - drugie ciasto bakaliowe - 1/2 kremy - tężejące galaretki. Całość odstawiamy do lodówki najlepiej na noc. Smacznego :)

Porady

Dobrze jest podzielić sobie składniki na pół i przygotować każdy placek osobno żeby drugi nie musiał czekać jeśli nie mieszczą się dwie blaszki do piekarnika. Jeśli soku brzoskwiniowego z puszki jest mniej uzupełniamy wodą, aby w sumie mieć 3 szklanki płynu. Krem można także przygotować na samym mleku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować