Nie pączki na jeden kęsik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozrabiamy z cukrem, cukrem waniliowym, szczyptą soli i wodą. Dodajemy olej i mąkę. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy je na około 1 godzinę do lodówki.
2.Po wyjęciu ciasta, rozwałkowujemy je dość cienko, ale nie jak na pierogi - na około 3 mm. Szklanką (lub literatką jeśli chcemy mniejsze) wykrawamy kółka. Nakładamy dwa - jedno na drugie i zwijamy w rulonik, przekrawamy przez środek nożem, a koniuszki ściskamy (na szypułkę) - tak powstają RÓŻYCZKI.
Możemy kieliszkiem wykrawać małe pączuszki (bez nadzienia), lub ciąć w paski i zaplatać warkocze. Ogranicza nas jedynie wyobraźnia.
3.Gotowe cudeńka, wrzucamy na rozgrzany w szerokim garnku smalec. Pieczemy na złoty kolor po kilka minut z jednej i drugiej strony. Gotowe posypujemy cukrem pudrem.
SMACZNEGO !
Komentarze