Neleśniki z serem ricotta z musem malinowym i morelowym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Zwykłe naleśniki dzięki musom owocowym nabrały pysznego smaku! Idealne dla dzieci i dorosłych ;)

  • 30 min

Składniki:

  • Naleśniki:
    2 jajka
    2 szkl mąki
    1 szkl wody
    1 szkl mleka
    1 łyżka cukru
    szczypta soli

    Środek:
    Ser ricotta
    Ser biały
    Śmietana 18%
    Cukier waniliowy

    Mus malinowy:
    0,5 kilo malin
    3 łyżki śmietany 18%
    Cukier waniliowy
    Cukier biały

    Mus morelowy:
    0,5 kilo moreli
    Cukier waniliowy
    Cukier biały

Neleśniki z serem ricotta z musem malinowym i morelowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Naleśniki:
    Do miski przesiewamy mąkę, wbijamy jaja, dodajemy cukier, sól i wlewamy wodę i mleko. Wszystko miksujemy mikserem aż ciasto będzie gładkie.
    Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju. Wlewamy ciasto i rozprowadzamy po całej patelni.
  • 2. Środek:
    Mieszamy w miseczce ser ricotta (ponieważ moim zdaniem sam był trochę mdły) dokładamy 4 łyżki sera białego oraz 2 łyżki śmietany i doprawiamy według uznania cukrem.
  • 3. Musy malinowy i morelowy:
    Owoce blenderujemy wraz z innymi składnikami na gładką masę. Polewamy nimi gotowe naleśniki.

Porady

Pozostały nie wykorzystany mus zamroziłam i wyszły idealne sorbety owocowe! Takie musy można robić praktycznie z każdych owoców.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy