Napoleonki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Lubię piec ciasta. Tą smykałkę wyniosłam z rodzinnego domu.

  • 60 min

Składniki:

  • CIASTO: 50 dag mrożonego ciasta francuskiego, tłuszcz do wysmarowania blachy,
    KREM: 3 szklanki mleka, 1/2 szklanki cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 4 jajka, 4 łyżki mąki pszennej, 5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej, cukier puder do posypania ciastek

Napoleonki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ciasto rozmrozić, rozwałkować, przekroić na połowę. Płaty ułożyć na natłuszczonej blasze. Piec ok. 20 min w temp. 200"C. Wystudzić.
    2. Zagotować 2 szklanki mleka z cukrem i cukrem waniliowym. Pozostałe mleko zmiksować z jajkami oraz mąką. Powstałą mieszankę wlać do wrzącego mleka, intensywnie mieszać, aż powstanie gęsty, gładki krem.
    3. Krem lekko wystudzić i jeszcze ciepły wyłożyć na płat ciasta. Przykryć drugim płatem. Kiedy ciasto wystygnie, pokroić je ostrym nożem na prostokątne kawałki. Ciastka grubo posypać przez sitko cukrem pudrem.

Komentarze

Podobne przepisy