Napoleonka z kremem jagodowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto francuskie pokroić na kwadraty ok 6 x 6 cm. Piec w piekarniku przez 15- 20 minut, zgodnie z instrukcją na opakowaniu (bez obciążania ciasta fasolą, wtedy urosną poduszeczki). Wystudzić, przekroić wzdłuż na połowy.
2.Jajko, śmietankę, cukier i mąkę ziemniaczaną zmiksować. Wlać do garnka, zagotować do momentu zgęstnienia. Odstawić do całkowitego ostudzenia.
Śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Żelatynę przygotować według instrukcji na opakowaniu: do miski wlać 100 ml wrzącej wody i 50 ml zimnej wody. Wsypać opakowanie żelatyny deserowej, krótko zmiksować. Powoli wlewać do ubitej śmietanki, cały czas miksując.
Ubitą śmietankę dodawać po 1 łyżce do ostudzonego budyniu jajecznego.
Jagody zmiksować blenderem, dodać do kremu śmietanowo- budyniowego, wymieszać. Ciastka francuskie (przekrojone wzdłuż na połowy) przekładać 1- 2 łyżkami kremu. Wierzch posypać cukrem pudrem.
Komentarze