Napoleonka z kremem jagodowym

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszna, jagodowa wersja Napoleonki. Każdy zna delikatną kruchość ciasta francuskiego przełożony krem jest lekki, jagodowo- budyniowy.

  • 60 min

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego

    Krem:
    1 jajko
    1/2 szklanki słodkiej śmietanki 12 %
    1/2 szklanki cukru
    1 zaokrąglona łyżka mąki ziemniaczanej

    500 ml śmietanki kremówki 30 % lub 36 %
    1 opakowanie żelatyny deserowej

    ok.1/2 szklanki jagód
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Napoleonka z kremem jagodowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto francuskie pokroić na kwadraty ok 6 x 6 cm. Piec w piekarniku przez 15- 20 minut, zgodnie z instrukcją na opakowaniu (bez obciążania ciasta fasolą, wtedy urosną poduszeczki). Wystudzić, przekroić wzdłuż na połowy.
  • 2. Jajko, śmietankę, cukier i mąkę ziemniaczaną zmiksować. Wlać do garnka, zagotować do momentu zgęstnienia. Odstawić do całkowitego ostudzenia.
    Śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Żelatynę przygotować według instrukcji na opakowaniu: do miski wlać 100 ml wrzącej wody i 50 ml zimnej wody. Wsypać opakowanie żelatyny deserowej, krótko zmiksować. Powoli wlewać do ubitej śmietanki, cały czas miksując.
    Ubitą śmietankę dodawać po 1 łyżce do ostudzonego budyniu jajecznego.
    Jagody zmiksować blenderem, dodać do kremu śmietanowo- budyniowego, wymieszać. Ciastka francuskie (przekrojone wzdłuż na połowy) przekładać 1- 2 łyżkami kremu. Wierzch posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować