Ciasto smaczne, szybkie i mega proste. Idealne dla osób, które stawiają pierwsze kroki w kuchni :) Jest tak pyszne, że chciało by się zjeść je od razu, jednak najlepiej smakuje na drugi, trzeci dzień.
Napoleonka na krakersach bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.4 szklanki mleka zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i masłem.
2.Żółtka roztrzepać, połączyć z resztą mleka, budyniem i mąką.
3.Kiedy mleko będzie się gotować, wlać masę mączną, dynamicznie mieszać, by nie było grudek. Chwilę pogotować, aż masa zgęstnieje. Następnie masę odstawić do lekkiego przestygnięcia - od czasu do czasu mieszać.
4.Na dnie wyłożonej papierem do pieczenia blachy o wymiarach około 20x30cm ułożyć warstwę krakersów. Na ciastka wylać letnią masę budyniową. Na wierzchu ułożyć drugą warstwę z krakersów.
Całość zostawić do całkowitego ostygnięcia, a potem włożyć do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
5.Przed podaniem, posypać po wierzchu cukrem pudrem.
Komentarze