Napoleonka na krakersach bez pieczenia

4.98 (193 ocen)

Ciasto smaczne, szybkie i mega proste. Idealne dla osób, które stawiają pierwsze kroki w kuchni :) Jest tak pyszne, że chciało by się zjeść je od razu, jednak najlepiej smakuje na drugi, trzeci dzień.

Składniki:

  • 1-1,5 opakowania krakersów
    4 żółtka
    5 szk. mleka
    1 budyń waniliowy
    1 szk. mąki pszennej
    1 szk. cukru
    20 dag masła
    1 opak. cukru waniliowego - 16g
    Cukier puder
Wystaw ocenę:

4.98 (193 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Napoleonka

Napoleonka na krakersach bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 4 szklanki mleka zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i masłem.
  • 2. Żółtka roztrzepać, połączyć z resztą mleka, budyniem i mąką.
  • 3. Kiedy mleko będzie się gotować, wlać masę mączną, dynamicznie mieszać, by nie było grudek. Chwilę pogotować, aż masa zgęstnieje. Następnie masę odstawić do lekkiego przestygnięcia - od czasu do czasu mieszać.
  • 4. Na dnie wyłożonej papierem do pieczenia blachy o wymiarach około 20x30cm ułożyć warstwę krakersów. Na ciastka wylać letnią masę budyniową. Na wierzchu ułożyć drugą warstwę z krakersów.
    Całość zostawić do całkowitego ostygnięcia, a potem włożyć do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  • 5. Przed podaniem, posypać po wierzchu cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krakersy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować