Nalewka z jeżyn- na zdrowie

4.49 (161 ocen)

  • 35 min

Aromatyczna nalewka na zdrowie. Jest smaczna dla Pań i na poczęstunek dla gości. Ma ciekawy bukiet smakowy i piękną barwę.

  • 35 min

Składniki:

  • 1 kg świeżych, dojrzałych jeżyn
    1 kg cukru
    1 litr 40% wódki żytniej
    200 ml rumu 80%
    sok z 2 cytryn
    2 łyżeczki cukru waniliowego
Wystaw ocenę:

4.49 (161 ocen)

Nalewka z jeżyn- na zdrowie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • świeże jeżyny 1. Jeżyny przebieramy ze śmieci. Lekko przepłukujemy, osączamy na sicie.
  • jeżyny w słoju, zasypane cukrem 2. Jeżyny wsypujemy do dużego słoja, zasypujemy cukrem. Lekko zakręcamy.
  • jeżyny zasypane cukrem, odstawione w słoneczne miejsce 3. Odstawiamy na 48 godz. na słoneczny parapet okienny.
  • sok z jeżyn 4. Mieszamy, co jakiś czas.
  • odsączanie soku z jeżyn 5. Po tym czasie zlewamy sok.
  • wlewanie wódki do soku z jeżyn 6. Wlewamy do niego 1/2 l wódki, sok z cytryn, wsypujemy cukier waniliowy. Zakręcamy słój, odstawiamy.
  • opisana nalewka z jeżyn 7. Pozostałe jeżyny zalewamy na 48 godz. drugą częścią wódki, czyli 1/2 l. Zakręcamy mocno słój.
    Następnie odsączamy jeżynowy przecier. Łączymy z I częścią nalewki. Na końcu wlewamy rum, mieszamy całość.
  • nalewka z jeżyn 8. Przelewamy do butelek, szczelnie zakręcamy. Butelki opisujemy nazwą i rokiem wykonania.
    Nalewkę odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 6 miesięcy. Ale im dłużej leżakuje, tym smaczniejsza.
  • nalewka z jeżyn- na zdrowie 9. Na zdrowie :)

Porady

Nalewka z jeżyn działa zdrowotnie. Pomaga przy kłopotach z sercem. Wspomaga pracę układu krążenia i stabilizuje pracę serca. Działa także przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i napotnie. Nalewka jest smaczna dla Pań i na poczęstunek dla gości. Ma ciekawy bukiet smakowy i piękną barwę. Owoce nie powinny być przejrzałe. Najlepiej zebrane w słoneczny dzień, ze sprawdzonego źródła. Najpierw oddzielamy sok od przecieru jeżynowego przez gazę. A na końcu przez watkę lub sączek do kawy. W upalny dzień nie trzymamy owoców na słońcu zbyt długo. Podany czas, to tylko: przebieranie owoców, dodawanie składników i filtrowanie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jeżyny Sok z cytryny Soki Nalewka Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Staropolska Sylwester

Podobne przepisy

To może cię zainteresować