Nalewka z czerwonych grejpfrutów

4.37 (215 ocen)

  • 33 godz. 20 min

Doskonale rozgrzeje w długie jesienne wieczory. Warto ją przygotować.

  • 33 godz. 20 min

Składniki:

  • 4 grejpfruty czerwone,
    40 dag cukru,
    ½ litra wódki czystej,
    250 ml spirytusu,
    1,5 litra wody.
Wystaw ocenę:

4.37 (215 ocen)

Zobacz również:

Alkohole

Nalewka z czerwonych grejpfrutów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grejpfruty dokładnie myjemy. Na tarce o małych oczkach ścieramy wierzchnią warstwę skórki. Dodatkowo z owoców wyciskamy sok.
  • 2. Wodę gotujemy z cukrem. Odstawiamy do przestudzenia.
  • 3. Skórkę z grejpfruta mieszamy z wyciśniętym sokiem, syropem z wody i cukru, wódką oraz spirytusem.
  • 4. Całość przelewamy do dużego, szklanego słoja, zakręcamy i odstawiamy na 2 tygodnie. Następnie filetujemy nalewkę, przelewamy do butelek i zakręcamy. Nalewkę odstawiamy do spiżarni na minimum 2 miesiące.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować