Nalewka wiśniowa mojej mamy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wiśnie drylujemy, zostawiamy około 10dkg z pestkami. Wrzucamy do dużego słoja i zalewamy wódką i spirytusem, szczelnie zamykamy. Macerujemy przez 2 tygodnie codziennie wstrząsając naczyniem. Po tym czasie zlewamy płyn znad wiśni do innego naczynia, a wiśnie zasypujemy cukrem z którym należy je wymieszać. Szczelnie zamykamy i zostawiamy w ciepłym pomieszczeniu na 2-3 tygodnie, co kilka dni potrząsamy naczyniem. Po tym czasie otrzymany syrop zlewamy do wcześniej odlanego ekstraktu alkoholowego. Połączone płyny pozostawiamy na 2-3 tygodnie do sklarowania, po czym zlewamy likier znad powstałego osadu przez lejek z gazą do butelek w których ma być przechowywany.
Porady
Pozostałe wiśnie można wykorzystać jako dodatek do deserów dla dorosłych.
Z czasem nalewka nabiera mocy i głębszego smaku.
Komentarze