Nalewka kresowa z czerwonych owoców

4.5 (189 ocen)

  • 840 godz.

Przepis na tę nalewkę znalazłam w starych, kulinarnych archiwach rodzinnych. Nalewkę przygotowujemy latem z dostępnych owoców sezonowych. Gotowa jest już po 5 tygodniach, jednak najbardziej smakuje zimą, po 4 - 5 miesiącach oczekiwania na konsumpcję :)

  • 840 godz.

Składniki:

  • - 400 g truskawek
    - 100 g poziomek
    - 500 g wiśni
    - 500 g malin
    - 500 g czerwonych porzeczek
    - 1 kg cukru
    - 0,75 l spirytusu
    - 3 szklanki przegotowanej wody
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Alkohole Nalewki

Nalewka kresowa z czerwonych owoców - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki i poziomki pozbawiamy szypułek. Wszystkie owoce dokładnie myjemy i osuszamy, a następnie przekładamy je do dużego słoja. Owoce zalewamy ostudzoną, przegotowaną wodą oraz spirytusem. Słój szczelnie przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 3 tygodnie.
  • 2. Po tym czasie całość filtrujemy przez gazę lub specjalną bibułę, przelewamy do dużej butli, zasypujemy cukrem i ponownie odstawiamy na około 3 dni od czasu do czasu potrząsając butlą. Następnie całość ponownie przecedzamy, rozlewamy do butelek, zamykamy i odstawiamy nalewkę, aby dojrzała (około 2 tygodnie). Życzę smacznego! ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Nalewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować