Nalewka na rabarbarze

4.5 (148 ocen)

  • 8640 godz.
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Jest to drugi mój sposób na nalewkę z rabarbaru.

  • 8640 godz.
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • rabarbar (najlepiej czerwony) 2 kg
    spirytus 0,5 l.
    woda 250 ml
    cukier trzcinowy 30 dag
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Desery Alkohole Nalewki

Nalewka na rabarbarze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rabarbar dokładnie myjemy (nie obieramy) i kroimy na 2 cm. kawałki, wrzucamy do słoja i zalewamy alkoholem. Słój szczelnie zamykamy i odstawiamy na 6 tygodni w ciemne miejsce. Po 6 tygodniach zlewamy nalew wytrawny, a rabarbar zasypujemy cukrem i odstawiamy na 2 tygodnie żeby rozpuszczony cukier wyciągnął jeszcze alkohol i sok z rabarbaru. Co kilka dni potrząsamy (mieszamy) słojem w celu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Po dwóch tygodniach zlewamy nalew słodki i łączymy go z wcześniej zlanym nalewem wytrawnym. Nalewkę wlewamy do słoja lub do butelek i odstawiamy do dojrzewania w chłodne, ciemne miejsce na 6 miesięcy. Po tym okresie,możemy dopiero cieszyć się smakiem nalewki, ale im dłużej stoi tym jest smaczniejsza. Pijemy lekko schłodzoną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Nalewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować