Nalewka na owocach czerwonej borówki

4.43 (156 ocen)

  • 1176 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Bardzo smaczna nalewka z owocu czerwonej borówki leśnej.

  • 1176 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych czerwonych borówek (przemrożonych)
    2 l 48% alkoholu
    250 g cukru trzcinowego
Wystaw ocenę:

4.43 (156 ocen)

Zobacz również:

Alkohole Nalewki

Nalewka na owocach czerwonej borówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce zalewamy w słoju alkoholem, słój zamykamy szczelnie i odstawiamy w ciemne miejsce na cztery tygodnie. Po 4 tygodniach wytrawny nalew zlewamy a owoce zasypujemy cukrem i odstawiamy na dwa tygodnie, codziennie mieszamy słojem w celu całkowitego rozpuszczenia cukru. Po tym czasie zlewamy nalew słodki i mieszamy z wcześniej zlanym nalewem wytrawnym. Tak przygotowaną nalewkę rozlewamy do butelek i odstawiamy na trzy miesiące do piwniczki do dojrzewania.

Porady

Owoce borówki musimy zamrozić na 2-3 dni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Nalewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować