naleśnik ze szpinakiem nadziewany mięsem mielonym i warzywami

0 (0 ocen)

  • 40 min

bardzo lubię szpinak, ale moi domownicy kręcą nosem więc muszę go przemycać w potrawach

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto na naleśniki:
    3 kostki szpinaku w brykiecie
    2 szklanki mąki
    2 szklanki mleka
    2 jajka
    szczypta soli
    Farsz:
    200g pieczarek
    6 różyczek brokuła
    2 pomidory
    1 papryka czerwona
    1 cebula spora
    1/2 puszki kukurydzy
    250 g mięsa mielonego
    sól i pieprz, papryka czerwona słodka i ostra
    Cacyki:
    2 ogórki szklarniowe długie (mogą być gruntowe to z 6szt.)
    1 ząbek czosnku
    sól
    jogurt grecki 3 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Naleśnik ze szpinakiem nadziewany mięsem mielonym i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brokuła gotujemy na parze, żeby był al dente.
    Cebulę kroimy w półksiężyce i szklimy na odrobinie oleju, dodajemy mięso mielone i doprawiamy solą i pieprzem. Pieczarki myjemy i obieramy kroimy w księżyce.
    Pomidory i paprykę kroimy w kostkę, a kukurydze odsączamy. Do dajemy do mięsa wszystkie warzywa i łyżeczkę papryki słodkiej, odrobinę ostrej i łyżeczkę vegety natur. Wszystko dusimy, aż papryka zmięknie
  • 2. Cisto naleśnikowe:
    do wysokiej miski wrzucamy wszystkie składniki bez szpinaku. Miksujemy. Ciasto musi być lejące, ale nie za rzadkie, można dodać łyżkę oleju do ciasta. Na końcu mieszamy ze szpinakiem i smażymy placki.
  • 3. cacyki:
    ogórki obieramy i tarkujemy na dużych oczkach. Odsączamy wodę z nich i solimy. Następnie dodajemy 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez wyciskacz. Mieszamy z jogurtem greckim
  • 4. Na naleśnika nakładamy farsz i skłądamy na pół. Na górna część kładziemy cacyki według uznania.Pychota
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować