Naleśniki Zuzanny (Crêpes Suzette)

0 (0 ocen)

  • 20 min

Słynne francuskie naleśniki w syropie pomarańczowym. Podpala się je na patelni i podaje z bitą śmietaną.

  • 20 min

Składniki:

  • Ciasto na ok. 4 naleśniki
    - 1 jajko
    - 5 łyżek mąki
    - 1 łyżka oleju
    - ½ szkl. mleka
    -1/2 szkl. wody (najlepiej gazowanej)
    - szczypta soli

    Syrop pomarańczowy
    3 łyżki cukru
    sok z 2 plasterków cytryny
    ½ szkl. soku z pomarańczy
    3 łyżki masła
    1 łyżka likieru pomarańczowego (niekoniecznie)
    3 łyżki brandy (można zastąpić rumem) do podpalenia

    Do podania:
    150 ml śmietanki kremówki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Naleśniki

Naleśniki zuzanny (crêpes suzette) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki ciasta wymieszać trzepaczką. Usmażyć naleśniki
  • 2. Na dużą patelnię wsypać cukier i wlać sok z cytryny, podgrzewać ok. 1-2 minuty na średnim ogniu (uważać żeby nie przypalić). Wlać sok z pomarańczy. Podgrzać, dodać masło i likier. Dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia. Włożyć 4 naleśniki złożone w trójkąt, obtoczyć w syropie z jednej i z drugiej strony. Pozostawić na patelni.
  • 3. Wlać brandy lub rum i od razy podpalić. Kiedy płomień zgaśnie. Naleśniki wyjąć na talerzyki.
  • 4. Ozdobić kleksem bitej śmietany.

Porady

Jeśli naleśniki mają jeść dzieci, można zrezygnować z alkoholu i podpalania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować