Naleśniki ze szpinaku, faszerowane białym serem i łososiem wędzonym

4.5 (176 ocen)

  • 40 min

Naleśniki w wersji wytrawnej, raczej na słodko się nie nadają ;) Porządna porcja zdrowia na talerzu, do tego bardzo smaczna. Nie wiem, dlaczego powstał ten stereotyp, ze szpinak nie jest smaczny. W dzieciństwie unikaliśmy go jak ognia, ale szczawiówkę jedliśmy tonami (szczaw jest dużo kwaśniejszy).

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki na 12 naleśników:
    450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku - 1 paczka
    1 płaska łyżka czosnku granulowanego
    pół łyżeczki pieprzu oraz pół łyżeczki soli
    3 duże jaja lub 4 małe
    2,5 szklanki mleka
    2 szklanki mąki
    olej to smażenia
    Do nadzienia:
    150 gram białego sera
    3 łyżki jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany
    pęczek szczypiorku świeżego lub garść suszonego
    sól i pieprz do podkreślenia smaku
    12 małych plastrów wędzonego łososia
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Naleśniki ze szpinaku, faszerowane białym serem i łososiem wędzonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser rozgnieść widelcem z dodatkiem jogurtu, dodać szczypior oraz sól i pieprz.
  • 2. Szpinak wraz z dodatkiem czosnku podsmażyć na tłuszczu, tak by woda z niego odparowała. Przełożyć do naczynia, dodać mąkę, jaja, mleko, pieprz oraz sól. Zmiksować bardzo dokładnie początkowo mikserem, następnie rozbić jeszcze blenderem, jeżeli kawałki szpinaku byłyby zbyt duże.
  • 3. Dobrze rozgrzać patelnie z dodatkiem tłuszczu. Na gorącą nakładać łyżką wazową porcje taką by maksymalnie dała się rozprowadzić po patelni. Smażyć na średniej mocy palnika. Rumienić po obu stronach.
  • 4. Na jeszcze ciepłe nakładać warstwę sera, oraz plaster łososia. Zawijać w rulon, podawać jeszcze ciepłe. Na zimno też są smaczne ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować