Naleśniki ze szpinakiem pod beszamelem

4.5 (170 ocen)

Jeżeli zostaną nam naleśniki, bądź nie będziemy wiedzieć co zrobić ze szpinakiem polecam to danie. Idealne na obiad jak i na kolacje.

Składniki:

  • Ciasto na naleśniki:
    4 jaja
    2 szklanki mąki
    1 szklanka mleka
    1 szklanka wody
    1/2 łyżeczki soli

    Farsz:
    450 g szpinaku mrożonego
    200 g sera feta
    3 ząbki czosnku
    1 łyżka masła
    sól pieprz

    Sos beszamelowy:
    1 łyżka masła
    1-2 łyżki mąki
    2 szklanki mleka
    sól pieprz
    szczypta gałki muszkatołowej
    150 g sera żółtego
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Naleśniki ze szpinakiem pod beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Naleśniki ze szpinakiem pod beszamelem 1. Jaja, mąkę, mleko i sól zmiksować, następnie dodać 1 szklankę wody, wymieszać. Ostawić na ok. 20 min. Dolać jeszcze wody jeżeli ciasto będzie za gęste. Na patelni upiec naleśniki. Z tych proporcji wychodzi ok. 10 naleśników.

  • 2. Szpinak rozmrozić. Czosnek przecisnąć przez praskę, podsmażyć na maśle. Dodać szpinak, odparować. Na koniec pokruszony ser feta wymieszać ze szpinakiem. Doprawić solą( nie za dużo, bo ser feta sam w sobie jest już słony) i pieprzem. Odstawić do ostygnięcia.
    Na naleśniki nakładać po 1 łyżce farszu i zwinąć jak krokiety. Układać ciasno w naczyniu żaroodpornym.

  • 3. Masło roztopić w rondelku, dodać mąkę i zasmażyć. Następnie dodać mleko, całość zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ser żółty zetrzeć na tarce i dodać do gorącego sosu, dokładnie wymieszać.
    Całością polać naleśniki, wierzch wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w 180 stopniach przez ok.25 min. Podawać na gorąco.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować