Naleśniki ze szpinakiem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Wyjątkowo aromatyczne ciemne ciasto czyni naleśniki ze szpinakiem daniem na specjalne okazje. Oświetlenie i łyk czerwonego wina daje romantyzmu.

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    - 3/4 szklanki białej mąki
    - 1/2 szklanki mąki z kasztanów
    - 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
    - 4 ciemny cukier trzcinowy z melasami nierafinowany
    -szczypta soli
    -cynamon
    -woda mineralna cytrynowa
    -2 jajka
    -szklanka mleka
    -2 łyżki oliwy z oliwek
    - olej roślinny do smażenia

    Farsz;
    -paczka szpinaku w liściach
    -masło

    Polewa:
    -świeża śmietanka

Naleśniki ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Aby wykonać ciasto naleśnikowe łącze wszystkie składniki i mieszam na gładkie i lejące się ciasto. Proporcje należy jeszcze dostosować w trakcie mieszania. Ja użyłam mąki bezglutenowej, której daje się mniej niż zwykłej i znacznie więcej wody. Na usmażone naleśniki nakładam farsz i zawijam w trójkącik. Farsz to szpinak ugotowany na parze, podsmażony na maśle i rozdrobniony.

Porady

Kolor naleśnikom dodaje cukier i cynamon. Musi o być dokładnie ciemny cukier trzcinowy z melasami nierafinowany, bo inaczej nie nada koloru. Można też zamiast wody dodać zaparzonej kawy rozpuszczalnej. Ciasto mieszałam za pomocną robota tak mocno, aby było dużo pęcherzyków powietrza, wtedy ciasto będzie lekkie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy