Naleśniki zapiekane z serem

4.5 (143 ocen)

któż nie lubi naleśników ?????

Składniki:

  • NA NALEŚNIKI
    250 g mąki
    2 jajka i 1 żółtko
    1/4 l mleka
    1/4 l wody
    5 łyżek oliwy
    szczypta soli
    NA FARSZ
    500 g serka waniliowego np. Juliko
    200g rodzynek
    4 łyżki cukru
    1 duża kwaśna śmietana 12%
    1 żółtko
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Naleśniki zapiekane z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki , jajek, soli, mleka, wody i oliwy przygotuj ciasto i odstaw na około 20 minut. W tym czasie przygotuj farsz.
  • 2. Rodzynki ( w tym przypadku duże jumbo ) zalej gorącą wodą i po chwili osącz. Do miski przełóż twarożek, dodaj żółtko, cukier i dwie łyżki śmietany. Wymieszaj. Odłóż kilka rodzynek i resztę wrzuć do farszu i wymieszaj.
  • 3. Usmaż naleśniki. Na każdy naleśnik nakładaj porcje nadzienia, zawiń w rulony i ułóż w formie do zapiekania lub żaroodpornego naczynia.
  • 4. Po naleśnikach rozprowadź pozostałą rozmieszaną śmietaną. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i zapiekaj 20 minut. Po wyjęciu posyp odłożonymi rodzynkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować