Naleśniki zapiekane serem

0 (0 ocen)

  • 50 min

Potrawa jest bardzo sycąca i łatwa w wykonaniu. Nadaje się na obiad,kolację oraz urodziny lub inną imprezę.

  • 50 min

Składniki:

  • Ciasto: 300g mąki, 2 jajka, 3 szklanki mleka, olej do smażenia
    Farsz: 600g pieczarek, 1 cebula, po 150g salami i szynki, 1,5 łyżki bułki tartej
    Sos: 1 jajko, 150g śmietany 30%, 100g żółtego sera, sól,przyprawa do pizzy, oregano

Naleśniki zapiekane serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto wymieszać i smażyć naleśniki.
    Pieczarki pokroić w plasterki ,cebulę w kostkę,podsmażyć z bułką tartą.
    Wędliny pokroić w kostkę,dodać do reszty,wymieszać.
    Naleśniki wykładać farszem,zwijać i układać do naczynia żaroodpornego.
    Zalać śmietaną połączoną z jajkiem,posypać startym serem i posypać przyprawami. Zapiekać 20min w 200 stopni C. Można podawać polane ketchupem lub sosem czosnkowym.

Porady

Można piec naleśniki według własnego sprawdzonego przepisu lub do ciasta dodać kilka łyżek oleju zamiast na patelnię,placki nie będą wtedy się kleić do patelni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy