Naleśniki z serem mascarpone i konfiturą z kiwi

0 (0 ocen)

  • 40 min

Naleśniki z serkiem i konfiturą kiwi-wysmienity smak,puszyste ciasto i prostota w przygotowaniu to ich zaleta,a jeszcze szybciej znikają z talerza..:)

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    4 jajka
    240 g mąki pszennej
    400 ml mleka 3,2%
    200 ml wody mineralnej gazowanej
    1 łyżeczka cukru
    szczypta soli
    1 łyżka zmielonej skórki cytrynowej

    Nadzienie:
    300 g twarożku półtłustego
    250g sera mascarpone
    1 cukier waniliowy
    200 ml śmietany kremówki
    2 łyżki cukru

    Dodatkowo:
    Domowa konfitura z kiwi i jabłek
    listki swieżej melisy cytrynowej
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Naleśniki z serem mascarpone i konfiturą z kiwi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Białka jaj ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem i szczyptą soli,wlać mleko,wodę ,wsypać mąkę i zmiksować ciasto,pod koniec wsypać zmieloną skórkę oraz dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.Odstawić na 30 minut aby ciasto napęczniało. Usmażyć na patelni pojedyncze naleśniki.
  • 2. Nadzienie: Twarożek utrzeć z serkiem mascarpone oraz śmietaną doprawic do smaku cukrem i cukrem waniliowym wymieszać.Tak przygotowanym nadzieniem smarować każdy naleśnik i zawijać w rulon.Przed podaniem polać kleksami konfitury z kiwi oraz udekorować listkami melisy cytrynowej.

Porady

Naleśniki mozna podać z dowolną ulubioną konfiturą najlepiej domowej roboty.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować