Naleśniki z salami

0 (0 ocen)

  • 45 min

Delikatny serek i pikantne salami sprawiają, że naleśniki mają niepowtarzalny smak

  • 45 min

Składniki:

  • 0,5 litra mleka
    2 jajka
    szklanka mąki
    olej do smażenia
    łyżka ziół prowansalskich
    10 plasterków salami
    opakowanie serka kanapkowego (najlepiej z ziołami i ogórkiem)
    4 ogórki konserwowe pokrojone w słupki
    2 łyżki śmietany 18%
    2 łyżki majonezu
    ząbek czosnku
    łyżka posiekanego koperku

Naleśniki z salami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubijamy z mlekiem, dodajemy mąkę, zioła prowansalskie i ucieramy na gładką masę. Na rozgrzanym oleju smażymy cienkie naleśniki.
  • 2. Każdy naleśnik smarujemy serkiem, na nim układamy po dwa plasterki salami i słupki ogórka. Zwijamy w ruloniki.
  • 3. Śmietanę mieszamy z majonezem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i koperek. Powstałym sosem polewamy naleśniki i natychmiast podajemy.

Porady

Naleśniki przed podaniem warto ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać startym żółtym serem i zapiec kilka minut. Do naleśników równie dobrze pasuje sos pomidorowy lub tatarski.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy