Naleśniki z pikantnym nadzieniem

4.5 (149 ocen)

Czasem warto przymknąć oko na kalorie i skusić się na te pyszne naleśniczki.

Składniki:

  • Ciasto:
    1 i 1/3 szklanki mąki
    1 szklanka mleka
    1/2 szklanki wody mineralnej
    3 jajka
    1 łyżka oliwy
    sól

    Nadzienie:
    ok. 0,5 kg mielonej łopatki
    15 dag pieczarek
    3 duże pomidory
    1 mała puszka kukurydzy
    1/2 pęczka dymki
    1/2 cebuli
    1 łyżka oleju
    4 ząbki czosnku
    rozmaryn
    pieprz cayenne
    papryka słodka
    papryka ostra
    sól
    pieprz
    przyprawa do dań meksykańskich
    szczypta cukru

    Sos:
    15 dag sera żółtego
    1/2 cebuli
    2 łyżki masła
    2 łyżki mąki
    1/2 szklanki rosołu
    1/2 szklanki mleka
    sól
    pieprz
    ostra i słodka papryka

    Dodatkowo:
    masło do wysmarowania formy
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Naleśniki z pikantnym nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pieczenie naleśników 1. Ciasto: Mąkę i mleko dokładnie rozrobić z jajkami, oliwą i solą. Pozostawić ciasto na ok. 15 min aby odpoczęło. Na rozgrzanej patelni usmażyć naleśniki.
  • przygotowanie pieczarek, dymki i cebuli 2. Nadzienie : Pieczarki dokładnie oczyścić, opłukać i pokroić w plasterki. Dymkę opłukać, osuszyć, posiekać. Cebulę obrać, pokroić w kostkę.
  • Dodanie do posmażonego mięsa pieczarek, dymki i cebuli 3. Na patelni mocno rozgrzać olej, podsmażyć na nim mielone mięso, dodać pieczarki, dymkę oraz cebulę. Całość smażyć ok 5 - 7 min.
  • Dodanie pomidorów 4. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Gdy pieczarki i cebula będą usmażone dodać pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek, rozmaryn, przyprawić do smaku.
  • Dodanie kukurydzy 5. Gdy pomidory się rozpadną i sok odparuje to dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę.
  • Gotowy farsz 6. Mieszamy i gotujemy jeszcze ok 4 min.
  • podsmażenie cebuli na maśle 7. Sos: Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na gorącym tłuszczu.
  • Zasmażanie cebuli z mąką 8. Gdy cebula się zeszkli to oprószyć ją mąką i zasmażyć.
  • Dolanie rosołu i mleka 9. Podlać rosołem oraz mlekiem. Nieustannie mieszając aby nie powstały grudki gotować na małym ogniu ok 4 min.
  • Dodanie sera do sosu 10. Ser zółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach, 2/3 wsypać do sosu, wymieszać, przyprawić do smaku.
  • Nakładnanie farszu na naleśniki 11. Na środku naleśników wyłożyć farsz, zwinąć w rulony.
  • Przygotowanie naleśników do zapiekania 12. Dno formy w której będą zapiekać się naleśniki wysmarować masłem. Poukładać naleśniki.
  • Naleśniki gotowe do zapiekania 13. Naleśniki polać sosem i posypać resztą sera.
  • Gotowe danie 14. Naleśniki zapiekać ok 20 min w temp. 180*C.
  • Smacznego! 15. Smacznego!

Porady

Naleśniki po upieczeniu można polać sosem pomidorowym lub keczupem. Przypraw używamy według własnego smaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kukurydza Mięso Pieczarki Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować