Naleśniki z pikantnym nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Mąkę i mleko dokładnie rozrobić z jajkami, oliwą i solą. Pozostawić ciasto na ok. 15 min aby odpoczęło. Na rozgrzanej patelni usmażyć naleśniki.
2.Nadzienie : Pieczarki dokładnie oczyścić, opłukać i pokroić w plasterki. Dymkę opłukać, osuszyć, posiekać. Cebulę obrać, pokroić w kostkę.
3.Na patelni mocno rozgrzać olej, podsmażyć na nim mielone mięso, dodać pieczarki, dymkę oraz cebulę. Całość smażyć ok 5 - 7 min.
4.Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Gdy pieczarki i cebula będą usmażone dodać pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek, rozmaryn, przyprawić do smaku.
5.Gdy pomidory się rozpadną i sok odparuje to dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę.
6.Mieszamy i gotujemy jeszcze ok 4 min.
7.Sos: Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na gorącym tłuszczu.
8.Gdy cebula się zeszkli to oprószyć ją mąką i zasmażyć.
9.Podlać rosołem oraz mlekiem. Nieustannie mieszając aby nie powstały grudki gotować na małym ogniu ok 4 min.
10.Ser zółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach, 2/3 wsypać do sosu, wymieszać, przyprawić do smaku.
11.Na środku naleśników wyłożyć farsz, zwinąć w rulony.
12.Dno formy w której będą zapiekać się naleśniki wysmarować masłem. Poukładać naleśniki.
13.Naleśniki polać sosem i posypać resztą sera.
14.Naleśniki zapiekać ok 20 min w temp. 180*C.
15.Smacznego!
Porady
Naleśniki po upieczeniu można polać sosem pomidorowym lub keczupem. Przypraw używamy według własnego smaku.
Komentarze