Naleśniki z pieczarkami i kurczakiem

4.5 (141 ocen)

  • 50 min

Danie jest idealne na obiad lub też dobry pomysł na romantyczną kolację.

  • 50 min

Składniki:

  • 2 jajka
    1 szkl. mleka
    1,5 szkl. mąki
    0,5 fileta z kurczaka
    300 g pieczarek
    150 g sera żółtego
    śmietana 18%
    1,5 szkl. soku pomidorowego
    3 ząbki czosnku
    1 średnia cebula
    olej
    natka pietruszki
    papryka ostra
    zioła prowansalskie
    pieprz
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Naleśniki z pieczarkami i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Kurczaka kroimy na drobne kawałeczki, polewamy odrobiną oliwy i nacieramy przyprawami, następnie odstawiamy do lodówki.
  • 2. Z jajek, mąki oraz mleka robimy ciasto na naleśniki. Rozcieńczamy ciasto wodą (najlepiej gazowaną). Do ciasta dodajemy jedną kopiastą łyżkę natki pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy cienkie naleśniki na oleju.
  • 3. Cebulę i czosnek kroimy na drobne kawałki, pieczarki ścieramy na dużych oczkach. Wszystko smażymy na patelni, po 3 minutach dodajemy przygotowane mięso. Całość zalewamy 1 szkl soku pomidorowego i dusimy przez 5-10 minut.
  • 4. Patelnię zdejmujemy z ognia i dodajemy 6 łyżek śmietany i 1/3 sera startego na tartce. Każdy naleśnik posypujemy serem i nakładamy farsz, zwijamy w rulon. Naleśniki układamy do formy. Z pozostałego soku i śmietany robimy sos i polewamy ułożone naleśniki. Wszystko posypujemy serem. Potrawę należy piec ok. 20 min w temp. 200 st.C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować