Naleśniki z pieczarkami i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Kurczaka kroimy na drobne kawałeczki, polewamy odrobiną oliwy i nacieramy przyprawami, następnie odstawiamy do lodówki.
2.Z jajek, mąki oraz mleka robimy ciasto na naleśniki. Rozcieńczamy ciasto wodą (najlepiej gazowaną). Do ciasta dodajemy jedną kopiastą łyżkę natki pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy cienkie naleśniki na oleju.
3.Cebulę i czosnek kroimy na drobne kawałki, pieczarki ścieramy na dużych oczkach. Wszystko smażymy na patelni, po 3 minutach dodajemy przygotowane mięso. Całość zalewamy 1 szkl soku pomidorowego i dusimy przez 5-10 minut.
4.Patelnię zdejmujemy z ognia i dodajemy 6 łyżek śmietany i 1/3 sera startego na tartce. Każdy naleśnik posypujemy serem i nakładamy farsz, zwijamy w rulon. Naleśniki układamy do formy. Z pozostałego soku i śmietany robimy sos i polewamy ułożone naleśniki. Wszystko posypujemy serem. Potrawę należy piec ok. 20 min w temp. 200 st.C.
Komentarze