Naleśniki z pieczarkowo - warzywnym farszem

4.5 (150 ocen)

Pyszne i sycące.

Składniki:

  • na naleśniki:
    2 duże jajka
    1,5 szklanki mąki pszennej
    1,75 szklanki mleka
    szczypta soli
    2 łyżki oleju

    na farsz:
    1 średnia cebula
    1 średnia cukinia (ok. 250 g)
    1 biała papryka
    500 g pieczarek
    2 łyżki oleju
    sól
    pieprz
    mielony suszony czosnek
    2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki

    dodatkowo:
    masło do wysmarowanie formy
    4 łyżki żółtego sera startego na tarce o dużych oczkach
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Naleśniki z pieczarkowo - warzywnym farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy naleśniki: jajka, mąkę, sól, 1 łyżkę oleju i 1 szklankę mleka miksujemy na gładkie ciasto. Dodajemy resztę mleka, mieszamy dokładnie i odstawiamy na 30 minut. Smażymy cienkie naleśniki na patelni, którą każdorazowo smarujemy cieniutką warstwą oleju (najlepiej robić to za pomocą "gałganka" z ręcznika kuchennego). Z tej ilości ciasta powinno wyjść 10 -11 naleśników o średnicy 22 cm.
  • 2. Przygotowujemy farsz: cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę. Cukinię szatkujemy w zapałkę lub ścieramy na tarce o dużych oczkach, solimy i odstawiamy, a kiedy puści sok - odciskamy. Oczyszczone pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na oleju podsmażamy cebulę do zeszklenia, dodajemy paprykę, chwilkę smażymy, dodajemy cukinię i razem wszystko dusimy. W tym samym czasie na patelni bez tłuszczu podgrzewamy pieczarki aż do odparowania soku, który puszczą. Łączymy pieczarki z warzywami, chwilę razem podgrzewamy. Przyprawiamy solą, pieprzem i suszonym czosnkiem. Dodajemy zieloną pietruszkę, dokładnie mieszamy i przestudzamy.
  • 3. Usmażone naleśniki smarujemy farszem i składamy w tzw. książeczkę lub zwijamy tak jak krokiety. Układamy w naczyniu wysmarowanym masłem i zapiekamy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut, następnie odkrywamy, posypujemy startym serem i zapiekamy bez przykrycia jeszcze 5 minut.

Porady

Z tej ilości składników otrzymamy 3-4 porcje obiadowe.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Papryka Pieczarki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Post Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować