Naleśniki z pieczarkowo - warzywnym farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy naleśniki: jajka, mąkę, sól, 1 łyżkę oleju i 1 szklankę mleka miksujemy na gładkie ciasto. Dodajemy resztę mleka, mieszamy dokładnie i odstawiamy na 30 minut. Smażymy cienkie naleśniki na patelni, którą każdorazowo smarujemy cieniutką warstwą oleju (najlepiej robić to za pomocą "gałganka" z ręcznika kuchennego). Z tej ilości ciasta powinno wyjść 10 -11 naleśników o średnicy 22 cm.
2.Przygotowujemy farsz: cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę. Cukinię szatkujemy w zapałkę lub ścieramy na tarce o dużych oczkach, solimy i odstawiamy, a kiedy puści sok - odciskamy. Oczyszczone pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na oleju podsmażamy cebulę do zeszklenia, dodajemy paprykę, chwilkę smażymy, dodajemy cukinię i razem wszystko dusimy. W tym samym czasie na patelni bez tłuszczu podgrzewamy pieczarki aż do odparowania soku, który puszczą. Łączymy pieczarki z warzywami, chwilę razem podgrzewamy. Przyprawiamy solą, pieprzem i suszonym czosnkiem. Dodajemy zieloną pietruszkę, dokładnie mieszamy i przestudzamy.
3.Usmażone naleśniki smarujemy farszem i składamy w tzw. książeczkę lub zwijamy tak jak krokiety. Układamy w naczyniu wysmarowanym masłem i zapiekamy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut, następnie odkrywamy, posypujemy startym serem i zapiekamy bez przykrycia jeszcze 5 minut.
Porady
Z tej ilości składników otrzymamy 3-4 porcje obiadowe.
Komentarze