Naleśniki z nadzieniem serowo - jabłkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy ciasto naleśnikowe.
Mieszamy ze sobą wszystkie składniki suche (obie mąki, cukier, sól, proszek do pieczenia).
W drugiej misce mieszamy wodę z mlekiem.
Do mąki wlewamy wodę z mlekiem, mieszamy dokładnie (można mikserem, ja to robię trzepaczką :-)), dodajemy jajka i olej.
Tak przygotowane ciasto odstawiamy na ok. 30 minut.
Po tym czasie ciasto robi się troszkę gęstsze więc dolewamy jeszcze trochę wody. Jej ilość jest uzależniona od wielu czynników, od mąki, jajek itp. więc nie da się dokładnie napisać ile jej należy wlać. Robimy to na oko. Tak, żeby ciasto miało idealną konsystencję.
Naleśniki smażymy na patelni bez dodatku tłuszczu (już jest w cieście, więc nie trzeba dodawać).
2.Przygotowujemy farsz.
Ser rozgniatamy widelcem, dodajemy do niego cukier, cynamon i śmietanę. Mieszamy.
Na każdy naleśnik nakładamy porcję sera, na niego łyżeczkę jabłek.
Naleśnik składamy na pół i jeszcze raz na pół (czyli na ćwiartkę?).
3.N patelni rozgrzewamy masło z cukrem i cynamonem. Układamy po 4 naleśniki i smażymy je z obu stron do uzyskania ładnej, chrupiącej skórki.
Przed włożeniem na patelnię kolejnej porcji naleśników, ponownie rozgrzewamy po łyżce masła, cukru i łyżeczce, cynamonu.
4.Naleśniki podajemy na ciepło, udekorowane śmietaną lub jogurtem naturalnym i posypane odrobiną cukru brązowego.
Komentarze