Naleśniki z nadzieniem jogurtowo-owocowym

4.5 (176 ocen)

Przepis wymyśliłam wypróbowując nowo zakupioną patelnię. Ma bardzo mało cukru i jest po prostu pyszne :)

Składniki:

  • Naleśniki :
    - 250 gr mąki
    - 1 jajko
    - 1 szklanka płynu ( pół szklanki wody gazowanej, pół szklanki mleka)
    - 1 łyżka cukru pudru
    - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    - 1 łyżeczka syropu klonowego

    Nadzienie :

    - 150 g jogutru naturalnego typu greckiego
    - 1 banan
    - 1 jabłko
    - 25 g suszonej żurawiny
    - 25 g suszonych morel
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Desery Naleśniki

Naleśniki z nadzieniem jogurtowo-owocowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto razem mieszamy i odstawiamy na ok. 20 minut, żeby wszystko się połączyło. Masa powinna mieć konsystencję śmietany. Smażymy na małej ilości tłuszczu ( ja smaruję patelnię pędzelkiem). Z tej porcji powinno wyjść ok 6-10 naleśników. Zależy od wielkości patelni i grubości naleśnika. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dodajemy mleka lub wody natomiast jeśli za rzadkie dodajemy mąkę. Jeśli chcecie zrobić kolorowe naleśniki , czyli dodać barwników - należy przelać po łyżce solidnej ciasta do osobnych misek i barwić każdą z osobna. Barwniki dodajemy na wykałaczkach - do każdego koloru oddzielną wykałaczkę. Wystarczy tylko kropelka. Można też zabarwić sokiem z buraków i kakao ale to troszkę wtedy zmieni smak naleśnika.
    Przygotowujemy nadzienie - morele kroimy w małe kawałeczki. Banana i jabłko kroimy w kosteczkę. Pokrojone owoce i żurawinę łączymy z jogurtem naturalnym i smarujemy nimi naleśniki, zwijając je np. w rulonik.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować