Naleśniki z nadzieniem jogurtowo-owocowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto razem mieszamy i odstawiamy na ok. 20 minut, żeby wszystko się połączyło. Masa powinna mieć konsystencję śmietany. Smażymy na małej ilości tłuszczu ( ja smaruję patelnię pędzelkiem). Z tej porcji powinno wyjść ok 6-10 naleśników. Zależy od wielkości patelni i grubości naleśnika. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dodajemy mleka lub wody natomiast jeśli za rzadkie dodajemy mąkę. Jeśli chcecie zrobić kolorowe naleśniki , czyli dodać barwników - należy przelać po łyżce solidnej ciasta do osobnych misek i barwić każdą z osobna. Barwniki dodajemy na wykałaczkach - do każdego koloru oddzielną wykałaczkę. Wystarczy tylko kropelka. Można też zabarwić sokiem z buraków i kakao ale to troszkę wtedy zmieni smak naleśnika.
Przygotowujemy nadzienie - morele kroimy w małe kawałeczki. Banana i jabłko kroimy w kosteczkę. Pokrojone owoce i żurawinę łączymy z jogurtem naturalnym i smarujemy nimi naleśniki, zwijając je np. w rulonik.
Komentarze