Naleśniki z nadzieniem owocowo-ryżowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto miksujemy. Odstawiamy na 30 minut. Patelnie do naleśników (średnica ok. 24 cm) rozgrzewamy. Smażymy 10 cienkich naleśników, studzimy.
2.Gruszki i jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w średnią kostkę. Morele kroimy w mała kostkę. Ryz gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy.
3.Sok pomarańczowy zagotowujemy z owocami i cukrem. Gotujemy na małym ogniu ok. 2 minut. Owoce osaczamy na sitku, sok ponownie zagotowujemy z miodem, doprawiamy sokiem z cytryny. Zagęszczamy niewielką ilością mąki wymieszanej z zimną wodą. Chwile gotujemy, studzimy.
4.Na patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy ryż, śmietanę i skórkę z cytryny, chwile smażymy. Przekładamy do miski, mieszamy z owocami.
5.Porcje farszu nakładamy na naleśniki. Zwijamy jak gołąbki. Przed podaniem dekorujemy listkami mięty i polewamy sosem.
Komentarze