Naleśniki z nadzieniem owocowo-ryżowym

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pyszny owocowy deser na niedzielny podwieczorek.

Składniki:

  • Ciasto:
    ● 1,5 szkl. maki tortowej
    ● 1 szkl. wody gazowanej
    ● 1 szkl. mleka
    ● 3/4 łyżeczki soli
    ● łyżka oleju
    ● 3 jajka
    Nadzienie:
    ● 2 duże gruszki
    ● 3 duże jabłka
    ● sok z 3 pomarańczy
    ● 8 dag moreli suszonych
    ● 3/4 szkl. cukru
    ● 2 woreczki ryżu
    ● 2 łyżki masła
    ● 3 łyżki śmietany 30%
    ● skórka starta
    z 1 cytryny
    Sos: 2 łyżki miodu
    ● sok z cytryny do smaku
    ● maka ziemniaczana
    Oraz: listki mięty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Naleśniki

Naleśniki z nadzieniem owocowo-ryżowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto miksujemy. Odstawiamy na 30 minut. Patelnie do naleśników (średnica ok. 24 cm) rozgrzewamy. Smażymy 10 cienkich naleśników, studzimy.
  • 2. Gruszki i jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w średnią kostkę. Morele kroimy w mała kostkę. Ryz gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy.
  • 3. Sok pomarańczowy zagotowujemy z owocami i cukrem. Gotujemy na małym ogniu ok. 2 minut. Owoce osaczamy na sitku, sok ponownie zagotowujemy z miodem, doprawiamy sokiem z cytryny. Zagęszczamy niewielką ilością mąki wymieszanej z zimną wodą. Chwile gotujemy, studzimy.
  • 4. Na patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy ryż, śmietanę i skórkę z cytryny, chwile smażymy. Przekładamy do miski, mieszamy z owocami.
  • 5. Porcje farszu nakładamy na naleśniki. Zwijamy jak gołąbki. Przed podaniem dekorujemy listkami mięty i polewamy sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Ryż

Notka redakcyjna

PPWS_06-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować