Naleśniki z mięsem i sosem grzybowym

4.5 (181 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Smaczne i łatwe w zrobieniu,sos wspaniale podkreśla smak potrawy - pycha!

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna: 450 gramów
    - mleko: 1 szklanka
    - woda gazowana: 0.5 szklanki
    - jajka: 2 sztuki
    - masło naturalne/do smażenia: 100 gramów
    - sól i cukier: 2 szczypty

    - mięso mielone wieprzowo-wołowe: 600 gramów
    - marchewki: 2 sztuki
    - cebula biała duża: 1 sztuka
    - pieprz czarny mielony: 1 łyżeczka
    - papryka ostra w proszku: 0.5 łyżeczki
    - olej: 2 łyżki
    - sól: 1 szczypta

    - grzyby świeże/borowiki,podgrzybki: 400 gramów
    - masło naturalne: 100 gramów
    - śmietana 18 %: 330 mililitrów
    - sól i pieprz: 2 szczypty
    - mąka ziemniaczana: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Naleśniki z mięsem i sosem grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto:mąkę,mleko,wodę gazowaną,jajka,cukru i soli - zmiksować,odstawić na 15min.
    Po tym czasie upiec naleśniki na maśle i dać do ciepłego miejsca.
  • Farsz mięsny 2. Mięso mielone wyłożyć na patelnię z odrobiną oleju i poddusić,czas od czasu mieszając,15min.
    Marchewkę oczyścić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach,cebulę obrać i pokroić w kostkę - wyłożyć razem z marchewką na patelnię,dodać olej i podsmażyć 10min. - dodać do mięsa i dokładnie wymieszać.
  • Farsz do naleśników 3. Naleśniki wykładać na deskę,smarować farszem i zwijać w ruloniki - wkładać do żaroodpornego naczynia posmarowanego masłem.Piekarnik nagrzać na 160C - wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiekać 15min.
  • 4. Grzyby pokroić w plasterki,wyłożyć na patelnię z masłem - dusić ok.15min.,po tym czasie wlać szklankę wody,przykryć pokrywką i dusić jeszcze 15min,doprawić do smaku solą i pieprzem.Mąke ziemniaczaną rozpuścić w odrobinię zimnej wody,wlewać powoli do gotującego się wywaru,szybko rozprowadzając,zagotowac.Śmietanę zachartować - rozrobić z wrzącym sosem grzybowym,i delikatnie wlewać do gotującego się sosu,energicznie mieszając,by nie zwarzyła się,zagotować.
    Na talerze wykładać podpieczone naleśniki i polewać sosem z grzybami,przybrać według uznania i podawać.
    SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować