Naleśniki z mięsem mielonym

0 (0 ocen)

Naleśniki są rewelacyjne, można zawinąć w nie różne smakowitości. Ja wybrałam tym razem mięso mielone duszone z pomidorami i przyprawą do chili con carte. Naleśniczki są bardzo sycące i szybko znikają z talerza.

Składniki:

  • 500 gram mięsa mielonego z szynki
    3 pomidory
    łyżka przyprawy do chili con carne Kotanyi
    łyżka kminu rzymskiego mielonego
    łyżka oleju
    ząbek czosnku
    sól
    szklanka mleka
    pół szklanki gazowanej wody mineralnej
    szklanka mąki
    2 jajka
    2 łyżki oliwy z oliwek

    Ponadto:
    kilka korniszonów pokrojonych w słupki
    kwaśna śmietany 18%
    ketchup
    kilka liści sałaty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Naleśniki z mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na oleju podsmażamy pokrojony w plastry czosnek, po chwili dodajemy mięso z przyprawą do chili, kminem i solimy. Po ok. 10 minutach smażenia do mięsa dodajemy obrane ze skóry, pokrojone pomidory. Sos gotujemy aż pomidory prawie zupełnie odparują (20-25 minut).
  • 2. Ubijamy 1 jajko i 1 białko ze szczyptą soli. Dodajemy naprzemiennie mleko wymieszane z wodą i oliwą oraz mąkę, aby jak najbardziej napowietrzyć ciasto. Odstawiamy na 10-30 minut do lodówki. Smażymy na suchej patelni.
  • 3. Naleśniki smarujemy śmietaną, kładziemy sałatę, porcję mięsa, ogórki i odrobinę ketczupu. Zawijamy w rulon lub jak tortillę.

Porady

Mięso przygotowane w ten sposób sprawdzi się również jako nadzienie do tortilli.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować