Naleśniki z mąki gryczanej z nadzieniem jabłkowym

0 (0 ocen)

Delikatne naleśniki z jesiennym nadzieniem.

Składniki:

  • ciasto:
    250g mąki gryczanej
    1 szklanka mleka
    1 szklanka wody
    2 jajka
    2 łyżki oleju rzepakowego
    sól
    dodatkowo: olej do smażenia

    nadzienie:
    6-8 jabłek
    1 łyżeczka cynamonu
    opcjonalnie: syrop z agawy lub cukier
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Naleśniki

Naleśniki z mąki gryczanej z nadzieniem jabłkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto miksujemy. W razie potrzeby można dodać więcej wody czy mąki, jeśli ciasto było zbyt gęste lub za rzadkie.
    Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Smażymy na nim naleśniki na złoty kolor.
  • 2. Jabłka obieramy, kroimy drobniutko. Przekładamy do rondelka, dodając odrobinę wody na dno. Owoce dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem, aż się rozpadną. Doprawiamy je cynamonem. Jeśli jabłka będą zbyt kwaśne możemy je dosłodzić syropem z agawy.
  • 3. Każdy naleśnik smarujemy duszonymi jabłkami. Składamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka gryczana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować