Naleśniki z kaszą gryczaną zapiekane pod beszamelem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 25 min

Przepis na to danie powstał spontanicznie i okazał się strzałem w dziesiątkę.

  • 1 godz. 25 min

Składniki:

  • Składniki na naleśniki:
     ½ szklanki wody
     1 szklanka mleka
     1 szklanka mąki
     1 jajko
     1 łyżeczka ziół prowansalskich
     sól
    Składniki na farsz:
     1 woreczek ugotowanej kaszy gryczanej
     5 ogórków korniszonów
     4 łyżki drobno posiekanych grzybów z octu
     1 serek topiony
     sól, pieprz
     szczypta imbiru, bazylii, ostrej papryki
    Składniki na sos beszamelowy:
     3 łyżki masła
     3 łyżki mąki
     1 szklanka mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Naleśniki z kaszą gryczaną zapiekane pod beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do naczynia wlać wodę, mleko, jajka i zmiksować. Dodawać stopniowo mąkę. Na koniec wmieszać zioła prowansalskie. Ciasto odstawić na 10 minut. Po tym czasie usmażyć naleśniki.
  • 2. Ogórki osączyć i pokroić w kostkę. Grzybki pokroić w drobną kosteczkę. Dodać to do ugotowanej kaszy. Serek topiony pokroić w kostkę. Dodać do farszu. Doprawić do smaku. Na naleśniki nakładać farsz i zwijać w ruloniki.
  • 3. Sos: w małym garnku rozpuścić masło, dodać mąkę i na koniec mleko. Doprawić do smaku.
  • 4. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Układać w nim naleśniki. Przykryć sosem beszamelowym. Na wierzchu ułożyć kilka plasterków żółtego sera. Zapiekać w temp. 200 stopni około 20 - 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza gryczana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować