Naleśniki z gruszką

4.5 (144 ocen)

Naleśniki idealnie się sprawdzą jako obiad na słodko lub jako pyszny słodki deser.

Składniki:

  • Na ciasto:
    0,5 szklanki wody mineralnej
    2 szklanki mleka
    2 pełne szklanki mąki
    1 łyżka oliwy
    2 jajka
    1 cukier waniliowy
    szczypta soli

    Na budyń:
    1 budyń waniliowy
    2 łyżki cukru
    0,5 l mleka

    Dodatkowo:
    3 gruszki
    sok 1/2 cytryny
    2 łyżki wody
    1 galaretka ( u mnie pina colada ale może być cytrynowa lub gruszkowa)

    Do polania:
    miód

Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Desery Naleśniki

Naleśniki z gruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Smażenie naleśników 1. Wszystkie składniki na ciasto dokładnie zmiksować. Odstawić na ok. 15 min. aby odpoczęło. Na patelnie wlewać małymi porcjami ciasto i smażyć naleśniki.
  • Smarownie naleśników budyniem 2. Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu zmniejszając ilość cukru do 2 łyżek.
  • Naleśniki posmarowanie budyniem 3. Gorącym budyniem posmarować naleśniki. Każdy naleśnik poskładać w kopertę.
  • przygotowanie gruszek 4. Gruszki umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plastry.
  • Smażenie gruszek 5. Gruszki włożyć do garnuszka, polać sokiem z cytryny, wlać dwie łyżki wody i poddusić gruszki na małym ogniu.
  • Gotowe gruszki 6. Gdy gruszki zmiękną wsypać galaretkę, wymieszać, podgrzewać do rozpuszczenia się galaretki.
  • Gotowe naleśniki 7. Na naleśniki poukładać gruszki. Polać miodem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować