Kto nie lubi naleśników! Doskonałe na przekąskę, przyjęcie czy jako element diety. Smakuje na ciepło i zimno. Można podawać zwinięte jak typowe naleśniki, krokiety lub w formie tortilli.
Dla 4 osób
Średni
Składniki:
- szpinak mrożony w liściach: 300 gramów
- ser feta: 150 gramów
- czosnek (ząbki): 3 sztuki
- masło: 1 szczypta
Naleśniki z fetą i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Naleśniki:
Zmiksować jajka z mąką, solą i cukrem, dodawać mleko aż ciasto będzie miało konsystencję gęstej śmietany.
Rozcieńczyć wodą.
Smażyć cienkie naleśniki na jak najmniejszej ilości oleju.
2.Farsz:
Szpinak rozmrozić.
Czosnek wycisnąć przez wyciskarkę i zeszklić na maśle.
Dodać szpinak i wymieszać.
Jak ostygnie dodać rozdrobniony ser feta. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
3.Farsz nanieść na naleśniki i składać wedle uznania. Można robić rulony, trójkąty, krokiety albo tortille (twistera).
Komentarze