Naleśniki z farszem jajecznym i kukurydzą

4.5 (166 ocen)

  • 40 min

Naleśniki smakują rewelacyjnie, ale należy pamiętać o odpowiednim doprawieniu farszu.

  • 40 min

Składniki:

  • Placki naleśnikowe:
    1,5 szklanki mąki
    1 szklanka wody gazowanej
    3/4 szklanki mleka
    2-3 jajka
    szczypta soli
    2 łyżki oliwy
    Farsz:
    (na około 7-8 dużych naleśników)
    5 jajek
    1 duża cebula
    1 puszka kukurydzy
    3 łyżki startego sera
    2-3 łyżki majonezu
    posiekana natka pietruszki
    papryka ostra
    sól, pieprz
    Dodatkowo:
    2 łyżki masła
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki Jajko

Naleśniki z farszem jajecznym i kukurydzą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-08y4t1k 1. Usmażyć placki naleśnikowe.
    Ubić jajka, dodać wodę, mleko, sól i wszystko razem wymieszać (najlepiej mikserem).
    Następnie wsypać mąkę.
    Po ponownym rozmieszaniu - wlać oliwę i delikatnie rozprowadzić ją łyżką (placki nie będą przywierały do patelni).
  • image-0r8y257 2. W międzyczasie przygotować farsz.
    Jajka (ugotowane na twardo) rozgnieść za pomocą widelca.
    Cebulę drobno posiekać,podsmażyć na maśle i dodać do jajek.
    Całość połączyć z resztą składników i doprawić do smaku.
  • image-188kmfq 3. Każdy z naleśników posmarować farszem, złożyć (złożyć dwa brzegi do środka, a następnie dość luźno pozwijać w rulony) i obsmażyć na maśle (opcjonalnie).

Porady

Należy pamiętać, aby farsz był odpowiednio doprawiony, bo inaczej naleśniki mogą wydawać się mdłe i nijakie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Farsz jajeczny Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować