Miały być normalne naleśniki i wyszły takie, ale okazały się bardzo pyszne.
2 godz.
Składniki:
Ciasto:
1 jajko
2 szkl. wody
2 szkl. mąki pszennej
z 4 łyżki oleju
1 szt. bitej śmietany w torebce (ja użyłam z biedronki), a do tego mleko tyle ile jest napisane na torebce
Syrop barmański Monzini Blue Curacao (niebieski) też kupiłam go w biedronce
Naleśniki z dżemem truskawkowym, śmietaną z syropem i kawałkami arbuza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ubijamy jajko, dodajemy mleko, a następnie mąkę. Ubijamy tak, aby nie było gródek z mąki. Dodajemy olej i mieszamy. Rozgrzewamy patelnię i wylewamy na to ciasto na naleśnik. Wyszło mi z tej ilości składników 10 naleśników.
2.Mleko wlewamy do naczynia, wsypujemy bitą śmietanę i miksujemy, aż uzyskamy gęstą konsystencję. Dodajemy syropu tak, aby bita śmietana zabarwiła się na kolor niebieski i mieszamy.
3.Arbuz kroimy w kawałki.
4.Usmażone naleśniki smarujemy dżemem, zawijamy. Następnie na środku szprycą cukierniczą wyciskamy bitą śmietanę i układamy arbuzy tak jak na zdjęciu albo wedle uznania.
Komentarze