Naleśniki z dżemem truskawkowym, śmietaną z syropem i kawałkami arbuza

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Miały być normalne naleśniki i wyszły takie, ale okazały się bardzo pyszne.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    1 jajko
    2 szkl. wody
    2 szkl. mąki pszennej
    z 4 łyżki oleju

    1 szt. bitej śmietany w torebce (ja użyłam z biedronki), a do tego mleko tyle ile jest napisane na torebce
    Syrop barmański Monzini Blue Curacao (niebieski) też kupiłam go w biedronce

    Dżem truskawkowy

    Arbuz

Naleśniki z dżemem truskawkowym, śmietaną z syropem i kawałkami arbuza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ubijamy jajko, dodajemy mleko, a następnie mąkę. Ubijamy tak, aby nie było gródek z mąki. Dodajemy olej i mieszamy. Rozgrzewamy patelnię i wylewamy na to ciasto na naleśnik. Wyszło mi z tej ilości składników 10 naleśników.
  • 2. Mleko wlewamy do naczynia, wsypujemy bitą śmietanę i miksujemy, aż uzyskamy gęstą konsystencję. Dodajemy syropu tak, aby bita śmietana zabarwiła się na kolor niebieski i mieszamy.
  • 3. Arbuz kroimy w kawałki.
  • 4. Usmażone naleśniki smarujemy dżemem, zawijamy. Następnie na środku szprycą cukierniczą wyciskamy bitą śmietanę i układamy arbuzy tak jak na zdjęciu albo wedle uznania.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy