Naleśniki z czekoladą i wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mówi się, że pierwszy naleśnik zawsze się nie udaje. Aby tak się nie działo należy dobrze rozgrzać patelnię. Postaw patelnię na gazie jeszcze przed robieniem ciasta.
2.Do miski wsyp mąkę, sól i jajko.
3.Miksując dodawaj stopniowo maślankę. Maślanki potrzeba tyle, aby ciasto osiągnęło konsystencję śmietany.
4.Do ciasta dodaj połowy wiśni i pokruszoną czekoladę. Wymieszaj.
5.Nie dawałam do ciasta składników słodzących, ale zawsze możecie dodać brązowego cukru, jeśli macie ochotę na słodsze śniadanie.
6.Smażymy naleśniki po obu stronach. Byłoby dobrze jeśli nie musielibyście używać do tego tłuszczu.
7.Ciepłe placki polewamy miodem bądź syropem z agawy. Dobry byłby też syrop klonowy.
Komentarze