Naleśniki z buraczkami i karmelizowanym boczkiem na kolorowo

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

buraczki w roli głównej i razy 2

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • naleśniki:
    0,5 szkl mleka
    0,5 szkl wody
    1 jajko
    mąka
    szczypta soli
    1 łyżeczka cukru
    tłuszcz do smażenia

    nadzienie zielone:
    300 g liści buraka naciowego lub szpinaku
    1 szkl mleka
    1 łyżeczka soli
    pieprz
    pieprz ziołowy staroplski
    pół cebuli
    2 łyżki oliwy
    1 łyżka octu jabłkowego
    3 łyżki mąki ziemniaczanej

    nadzienie czerwone:
    1 burak ćwikłowy pieczony lub gotowany
    150 g kefiru
    1 jajko
    1 łyżka octu
    1 łyżka cukru
    pieprz
    1 łyżka mąki

    kilka plasterków boczku
    2 plastry cebuli
    brązowy cukier
    ser mozzarella tarty ok 50 g
    oregano
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Naleśniki z buraczkami i karmelizowanym boczkiem na kolorowo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Naleśniki z buraczkami i karmelizowanym boczkiem na kolorowo 1. Przygotować naleśniki , rozbić jajko, rozmącić , dodać mleko, cukier, sól i wodę oraz mąki tyle by ciasto miało konsystencję słodkiej śmietanki. Usmażyć małe naleśniki na patelni do pancakes i tyle samo normalnych dużych.

    nadzienie zielone:
    Buraki naciowe lub szpinak umyć pokroić niezbyt drobno, wrzucić do blendera, wlać mleko, dodać cebulę pokrojoną na kawałki, i dobrze zmiksować na jednolitą masę, dodać przyprawy i mąkę ziemniaczaną , wstawić na ogień i ciągle mieszając zagotować aż powstanie zielony budyń,
    W razie potrzeby doprawć do smaku.

    nadzienie czerwone:
    Buraka przekroić na kawałki, włozyćdo blendera, dodać kefir, jajko i również zmiksować, Doprawić do smaku octem, cukrem i pieprzem. Dodać mąkę, wymieszać. Nastawić na ogień i mieszać aż zgęstnieje.

    Duży naleśnik smarować masą zieloną, kłaść mały naleśnik i smarować masą czerwoną , zrolować i ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Posypać serem i oregano.

    Na patelni przyrumienić boczek, posypać cukrem i szybko obracać aż cały sie skarmelizuje, to samo zrobić z cebulką po rozdzieleniu na krążki.

    Ułożyć boczek i krążki cebuli na naleśnikach i zapiec w temp 180 przez ok 20 - 25 min
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować