Naleśniki z brzoskwiniami i kremem mascarpone

4.5 (171 ocen)

  • 30 min

Puszysty krem mascarpone i brzoskwinie, to pyszny duet. Krem można przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce. Takie naleśniki świetnie nadają sie na deser nie tylko dla dzieci.

  • 30 min

Składniki:

  • mąka 1.5 szk.
    mleko 1 szk.
    woda 0.5 szk.
    jajko 1 szt.
    sól 1 szczypta

    serek mascarpone 200 g
    brzoskwinie z syropu 4 szt.
    gęsta śmietana 18% 100 g
    cukier puder 1 łyżka
    sok z cytryny 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Desery Naleśniki

Naleśniki z brzoskwiniami i kremem mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przesiać mąkę, dodać sól. Roztrzepać jajko z mlekiem i wodą, połączyć z mąką, dokładnie mieszając, aby nie zrobiły się grudki. Odstawić na 15 minut, by odpoczęło. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
  • 2. Mascarpone miksować ze śmietaną, dodać cukier i sok z cytryny. Włożyć na 15 minut do lodówki.
  • 3. Usmażyć cienkie naleśniki. Każdy naleśnik smarować 2 łyżkami kremu oraz 1 łyżką rozdrobnionych brzoskwiń. Zwijać w rulony.

Porady

Droższy serek mascarpone można z powodzeniem zastąpić znacznie tańszym serem mielonym jak na serniki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mascarpone

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować