Jest to sposób na wykorzystanie naleśników których czasem mamy nadmiar jak również bardzo smaczne danie bezmięsne.Rodzinie jak i znajomym bardzo to danie smakowało.
Składniki:
ok. 10 - 12 naleśników
Farsz warzywny:
1 cebula
25 dag pieczarek
3 zabki czosnku
1 czerwona papryka
1 -2 marchewki
1 -2 cukinie (średnie)
1 biała część pora
sól, pieprz
papryka słodka w proszku
2 łyżki oleju
2 szklanki sera mozarella
2/3 szklanki śmietanki
ser parmezan
Naleśniki z warzywami zapiekane z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz warzywny:
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, czosnek posiekać, zeszklic na oleju.Pora pokroic w krążki, pieczarki obrac i okroic w plasterki, dodac do cebuli, poddusić. Marchewkę obrac zetrzeć na tarku o grubych oczkach, parykę pokroic w kostkę, dodać do warzyw i dusic d przykryciem. jeśli potrzeba można podlac niewielką ilościa wody lub bulionu. Warzywa dusic aby były miękkie ale nie rozgotowane. Doprawić solą, pierzem i papryką słodką. Lekko wystudzić.
2.Na każdy naleśnik nakładać łyżką warzywa oraz ser. Zwijać jak krokiety. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu.
3.Śmietankę zmieszać z ok. 1 szklanką sera polać po naleśnikach. Posypać serem parmezan. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni prze ok. 20-30 minut.
4.Podawać jako danie główne lub przekąska.
Porady
Zamiast sera mozarella można użyć innego sera żółtego.
Komentarze