Naleśniki toffi z serkiem i rodzynkami

0 (0 ocen)

  • 40 min

Słodki obiadek.

  • 40 min

Składniki:

  • 1 litr mleka
    2 budynie o smaku toffi
    2 kostki sera białego chudego
    mąki ile zabierze
    2 jajka
    cukier waniliowy
    kilka łyżek maślanki lub jogurtu naturalnego
    paczka rodzynek sułtanek
    szczypta soli
    olej

Naleśniki toffi z serkiem i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Robimy ciasto naleśnikowe. Do miski wlewamy mleko i oba budynie, dobrze mieszamy, aby nie było grudek. Dopiero wtedy dodajemy resztę składników: wbijamy jajka, szczyptę soli, i kilka łyżek oleju (dzięki temu nie trzeba będzie dodawać później tłuszczu podczas smażenia, oraz mąkę, tyle, żeby ciasto miało konsystencję rzadkiej śmietany. Smażymy naleśniki na złoto.
    Serek biały mieszamy z cukrem waniliowym, maślanką i rodzynkami, zostawiamy na chwilkę, żeby rodzynki nieco napęczniały w serowej masie. Nadziewamy naleśniki, nie żałując serka i zwijamy w rulonik.

Porady

Naleśniki można jeszcze podsmażyć na złotą skórkę, ale na zimno smakują równie dobrze z odrobiną dżemu, kwaśnej śmietany lub jogurtu owocowego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy