Naleśniki po chińsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Naleśniki:
Wbijamy jajka do miski dodajemy szczyptę soli i miksujemy przez chwilę. Dodajemy mąkę, wodę i mleko. Miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta. Smażymy naleśniki, na dobrze rozgrzanej patelni.
2.Farsz:
Mięso myjemy kroimy na mniejsze kawałki,pieprzymy, i delikatnie obtaczamy w sosie sojowym. Smażymy.
3.Wszystkie warzywa myjemy. Por kroimy w mniejsze kawałki - tylko białą część.
Marchewki obieramy i kroimy w bardzo cieńkie i krótkie słupki. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Pędy bambusa kroimy w cieńsze paski.
Grzyby siekamy.
Papryki kroimy w krótkie i cieńkie paski.
4.Na dobrze rozgrzaną patelnie wrzucamy najpierw marchewkę, po 5 minutach wrzucamy paprykę, grzyby bambusa, pora i cebulę.
Po 10 minutach podlewamy delikatnie wodą.
Po odparowaniu wody dodajemy mięso i smażymy przez chwilę.
5.Farsz solimy i mieszamy. Nakładamy na naleśniki i zwijamy w rulon. Podajemy jeszcze ciepłe.
Porady
Warzywa najlepiej smażyć w woku.
Ciasto naleśnikowe powinno być delikatnie rzadkie.
Ja do farszu często daję mięso z obiadu z dnia poprzedniego
Komentarze