Naleśniki szpinakowe z pieczarkami

5 (185 ocen)

Pierwszy raz robiłam naleśniki z dodatkiem szpinaku, ale na pewno nie ostatni.

Składniki:

  • Ciasto;
    100 g szpinaku - u mnie mrożony
    3/4 szklanki wody
    3/4 szklanki mleka
    2 jajka
    1.5 szklanki mąki
    1 łyżka oleju rzepakowego
    sól

    Nadzienie;
    500 g pieczarek
    1 cebula
    2-3 łyżki kremówki
    1 łyżka bułki tartej
    tymianek
    pieprz
    sól
    2 łyżki oleju rzepakowego

    150 g żółtego sera
Wystaw ocenę:

5 (185 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Naleśniki szpinakowe z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Naleśniki 1. Szpinak i wodę umieścić w kielichu blendera i zmiksować. Połączyć z jajkami mlekiem, olejem i solą. Dokładnie wymieszać, jeśli ciasto jest za gęste, dodać więcej mleka ( zależy to od wilgotności szpinaku). Smażyć jak tradycyjne naleśniki.
  • Nadzienie 2. Umyte pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać pieczarki i smażyć do odparowania płynu. Dodać śmietankę, doprawić i na koniec dodać bułkę tartą.
  • Przed pieczeniem 3. Smarować naleśniki nadzieniem, zwinąć w rulon i ułożyć w naczyniu do zapiekania.
  • Gotowe 4. Posypać startym serem i zapiekać 7 minut w temp. 190 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować