Naleśniki śmietanowe z farszem brokułowo- serowym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Mozna i tak.....

  • 30 min

Składniki:

  • ciasto :
    śmietana 12% 0.25 litra
    mąka 0.5 szklanki
    jajka 2 sztuki
    natka pietruszka posiekana 4 łyżki
    oliwa 1 łyżeczka
    ulubiona przyprawa np. zioła prowansalskie 0.5 łyżeczki

    farsz :
    brokuł świeży 1/3 sztuki
    ser żółty 6 plastrów

    pozostałe :
    olej do smażenia 1 łyżka
    natka pietruszki do dekoracji 3 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Naleśniki śmietanowe z farszem brokułowo- serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brokuł myjemy, dzielimy na mniejsze części i gotujemy chwilkę we wrzątku. Ja wolę bardziej chrupiący, więc gotuję go krótko. Osączamy i lekko studzimy.

  • 2. Odzielamy żółtka od białek.

  • 3. Do miski wlewamy śmietanę, oliwę i żółtka. Miksujemy.

  • 4. Dodajemy mąkę, ulubioną przyprawę (np. zioła prowansalskie) i dalej miksujemy, aż ciasto osiągnie jednolitą konsystencję.

  • 5. Ubijamy pianę z białek i dodajemy ją do ciasta - należy delikatnie wmieszać łyżką (juz nie miksujemy). Dokładamy natkę pietruszki.

  • 6. Rozgrzewamy patelnię z olejem i od razu smażymy naleśniki, przy czym smażymy z jednej strony dłużej (do zrumienienia), przewracamy na drugą stronę i szybciutko nakładamy plaster żółtego sera oraz układamy kawałki brokuła. Jak ser się zacznie topić, składamy naleśnik na pól i jeszcze raz na pół. Posypujemy resztą pietruszki i spożywamy naleśniki ciepłe, które są troszke grubsze, niż tradycyjne naleśniki.


Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować