Naleśniki o smaku pizzy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso z kurczaka myjemy i osuszamy po czym kroimy w drobną kostkę. Wkładamy je do miseczki i dodajemy przyprawę do kurczaka, paprykę, sól, pieprz, 2 łyżki oleju. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut do lodówki, po czym podsmażamy bez dodatku tłuszczu na rozgrzanej patelni. Studzimy. Pieczarki obieramy i kroimy na pół lub na 4 części, możemy również je pokroić w większą kostkę. Pieczarki smażymy na łyżce masła tak długo aż puszcza wodę, która następnie odparuje w trakcie smażenia. Następnie dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy tak długo aż stanie się miękka. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Studzimy. Trzemy żółty ser na tarce o dużych oczkach. Łączymy ze sobą wszystkie składniki sosu do uzyskania jednolitej konsystencji.
2.Przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Do miski wlewamy mleko, wbijamy jajka, dodajemy sól, cukier, olej i miksujemy na jednolitą masę. W trakcie miksowania dodajemy mąkę oraz przyprawy: paprykę słodką mieloną, oregano oraz przyprawę do pizzy. Ciasto powinno być gładkie i lejące. Wlewamy na patelnię olej i smażymy naleśniki. Usmażone naleśniki przykrywamy folią aluminiową aby nie wystygły
3.Na naleśniki układamy kolejno: warstwę sosu, pieczarek, mięsa oraz sera. Naleśniki i zwijamy w rulon. Tak przygotowane układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy starym serem na górze, pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 5-7 minut do momentu rozpuszczenia się sera. Naleśniki doskonale smakują polane sosem czosnkowym lub pomidorowym.
Komentarze