Naleśniki o smaku pizzy

4.99 (155 ocen)

  • 60 min

pyszne i smakują każdemu:)

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto naleśnikowe:
    2 szklanka mleka
    2 szklanka mąki
    2 jajka
    szczypta soli
    2 łyżki cukru
    1 łyżeczka oleju
    1/2 łyżeczki przyprawy do pizzy
    1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
    1 łyżeczka oregano
    olej do smażenia

    Farsz:
    1 podwójny filet z kurczaka
    1 cebula
    250 g pieczarek
    250 g żółtego sera
    przyprawa do kurczaka, papryka słodka, bazylia, oregano
    sól, pieprz
    3 łyżki oleju

    Sos pomidorowy:
    0.5 szklanki ketchupu pikantnego
    3 łyżki koncentratu pomidorowego
    4 łyżki sosu słodko-kwaśnego
    oregano oraz bazylia
Wystaw ocenę:

4.99 (155 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Naleśniki o smaku pizzy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Naleśniki o smaku pizzy 1. Mięso z kurczaka myjemy i osuszamy po czym kroimy w drobną kostkę. Wkładamy je do miseczki i dodajemy przyprawę do kurczaka, paprykę, sól, pieprz, 2 łyżki oleju. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut do lodówki, po czym podsmażamy bez dodatku tłuszczu na rozgrzanej patelni. Studzimy. Pieczarki obieramy i kroimy na pół lub na 4 części, możemy również je pokroić w większą kostkę. Pieczarki smażymy na łyżce masła tak długo aż puszcza wodę, która następnie odparuje w trakcie smażenia. Następnie dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy tak długo aż stanie się miękka. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Studzimy. Trzemy żółty ser na tarce o dużych oczkach. Łączymy ze sobą wszystkie składniki sosu do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Naleśniki o smaku pizzy 2. Przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Do miski wlewamy mleko, wbijamy jajka, dodajemy sól, cukier, olej i miksujemy na jednolitą masę. W trakcie miksowania dodajemy mąkę oraz przyprawy: paprykę słodką mieloną, oregano oraz przyprawę do pizzy. Ciasto powinno być gładkie i lejące. Wlewamy na patelnię olej i smażymy naleśniki. Usmażone naleśniki przykrywamy folią aluminiową aby nie wystygły
  • 3. Na naleśniki układamy kolejno: warstwę sosu, pieczarek, mięsa oraz sera. Naleśniki i zwijamy w rulon. Tak przygotowane układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy starym serem na górze, pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 5-7 minut do momentu rozpuszczenia się sera. Naleśniki doskonale smakują polane sosem czosnkowym lub pomidorowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować