Naleśniki

5 (198 ocen)

  • 40 min

Przepis Julii Child na najlepsze, francuskie 'crepes' czyli naleśniki. Przepis nie różni się zbytnio od polskiego odpowiednika, jednak idealnie dobrane proporcje składników składają się na pyszne, cieniutkie, delikatne ciasto.

  • 40 min

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
    2/3 szklanki zimnego mleka
    2/3 szklanki zimnej wody
    3 duże jajka
    1/4 łyżeczki soli
    3 łyżki oleju rzepakowego + do smarowania patelni
Wystaw ocenę:

5 (198 ocen)

Zobacz również:

Desery Pancakes Naleśniki

Naleśniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Naleśniki (najlepsze) 1. Wszystkie składniki umieścić w misie malaksera i zmiksować na gładką masę (lub wymieszać trzepaczką). Wstawić do lodówki na minimum 30 minut.

    Rozgrzać dobrą, nieprzywierającą patelnię. Natłuścić masłem. Wlewać na patelnię (najlepiej dedykowaną do naleśników) nieduże porcje ciasta i smażyć naleśniki, z obu stron, do lekkiego zrumienienia.

    Wystudzone naleśniki ułożyć jeden na drugim, przykryć. Serwować z ulubionymi dodatkami słodkimi lub wytrawnymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

5 (189 ocen)

5 (189 ocen)

naleśniki

akrobatka22 . 15 min

To może cię zainteresować